Äppelmusteriet

Musteriet finns på Billströmska Folkhögskolan.

Ring till

Växthusmobilen 076 634 1353 och prata in ditt namn och telefonnummer så ringer dom upp dig och bestämmer tid för mustning. Får du inget svar skicka ett sms.

Ta med egna flaskor eller behållare. Nu finns det även möjlighet att köpa 3 liters  bag-in-box.

I samband med att du mustar dina äpplen kan du teckna dig som medlem i Trädgårdsföreningen.

Vi har skänkt mustapparaten till Billströmska Folkhögskolan! Eftersom Trädgårdsföreningen hade sin början på Billströmska, så känns det riktigt bra att den kommer tillbaka till skolan igen.

Ni kan givetvis musta era äpplen precis som tidigare, visar ni upp ert medlemskort så får ni 10% rabatt på mustningen.

 

Information från Billströmska vad som gäller vid mustning

Växtverkstan musteri
Vi mustar era äpplen medan ni väntar. Hos oss har du möjlighet att välja om du vill ha färskmust på egen medhavd dunk eller pastöriserad must på bag-in-box. 

När ska jag musta?
Många mustar sina äpplen för tidigt då de inte utvecklat sin fulla arom och perfekta balans mellan syra och sötma. Att äpplen faller ner från träden behöver inte betyda att de är mogna. 

Snabbtest: Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt utan utvecklad sötma. Med mognaden utvecklas sötman. 

För att undvika fallfruktsskador kan du plocka ner dem i kassar och låta dem mogna ytterligare någon/några veckor för att sedan musta när de är mogna. Se till att gallra bort dålig frukt med jämna mellanrum. 

Vilka äpplen kan jag musta?
I princip alla mogna äpplen blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra. Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem. 

Övermogna äpplen blir mjöliga. Vi mustar inte mjöliga äpplen då de ger dålig must och sätter igen pressduk och filter. Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det. 

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin. 

Glöm inte att göra knaktestet! Bit i ditt äpple. Knakar det till och en stor bit lossnar? Då är äpplet så hårt att det kan mustas! 

Vanliga frågor

Hur mycket äpplen måste man ha med sig?
Det behövs minst 30 kg, ca 3 papperskassar. Har ni mindre volymer kanske det finns någon vän med äpplen ni kan gå ihop med.  

Vad kostar det?
Vi tar 10 kr litern
för färsk must. Ta med egna behållare att förvara färskmusten i.

För pastöriserad must på 3 liters-bag in box betalar du 65 kr

Hur mycket must blir det?
På 30 kg får ni ut minst 15 liter must.

Får jag musten från mina egna äpplen?
Ja. Vi förstår det magiska i att kunna bjuda vänner och familj på must från det egna äppleträdet. Därför är det en självklarhet att du ska få musten som blir av just dina äpplen.

Hur lång blir hållbarheten?
Färskmusten håller en dryg vecka i kyl. Den går bra att frysa i mindre behållare för att ta upp och njuta av längre fram.  

Med pastöriseringen som innebär en uppvärmning till 79 grader får din must en hållbarhet på ett år utan att du behöver tillsätta konserveringsmedel. Kartongerna kan förvaras i rumstemperatur. Öppnad kartong i kylskåp håller i minst fyra veckor.  


Växtverkstan ett socialt företag

Sedan maj 2016 är vi igång med att starta upp Tjörns första sociala företag. Med mottot Människa Musteri Mylla ägnar vi oss åt odling, förädling och arbetslivsinriktad rehabilitering. Must är en av affärsidéerna. Håll gärna utkik efter våra andra produkter som vi håller på att ta fram för försäljning.

Hitta hit! 

Vi håller till i Växthuset på Billströmska folkhögskolan. Från ”lilla parkeringen” kan du köra genom skolans område hela vägen fram till växthuset för att lassa ut dina äpplen.

Adress: Billströmska folkhögskolan, Stenkyrkovägen 9, 47193 Kållekärr.

076 634 1353